Yaşam

Maymunların Ve Daha Birçok Hayvanın Eczane Gibi Kullandığı Zoofarikognozi Davranışı Nedir?

Hiç ot yiyen bir kedi veya köpek gördünüz mü? Gördüyseniz, nedenini merak etmişsinizdir. Pek çok vahşi hayvan, sindirimlerine yardımcı olmanın yanı sıra hastalıkları önlemek veya kontrol altına almak ve parazitleri vücutlarından atmak için doğal maddeler tüketir. Bu duruma zoofarmakognozi denir. Gelin bu mucizevi durumu birlikte detaylı inceleyelim?

Kaynak:https://theconversation.com/When-monk…

Koruyucu ya da tedavi edici işlevi olabilen bu uygulama; şifalı bitki ve toprak tüketimi gibi çok çeşitli davranışları içerir.

Örneğin pek çok ilaç, temel mineralleri elde etmek ve ayrıca sindirimi kolaylaştırmak için kiri tüketir. Zoofarmakognozi yolu memeliler, filler, ayılar, geyikler ve çeşitli etobur türlerde gözlenirken, primat göğüslü kümede yüksek oranda gözlendi.

Kara aslan demirhindi, Brezilya Atlantik ormanına özgü ve şu anda tehlikede olan küçük bir neotropik primattır.

Brezilya’daki São Paulo Eyalet Üniversitesi Primatoloji Laboratuvarı’ndan bir grup, altın kambur aslan demirhindi olarak da bilinen siyah aslan demirhindisinin davranışsal ekolojisini inceledi. Bu projenin bir kısmı, bu çeşidin habitat kalitesindeki dağılma ve bozulmaya karşı fizyolojik ve davranışsal tepkilerinin incelenmesine odaklanmaktadır.

Sahada, sonraki hormonal tahlil için davranışsal veriler ve dışkı örnekleri toplamak üzere Atlantik ormanının bölümleri içindeki birkaç demirhindi kümesi izlendi.

Bu ilaç genellikle uyandıkları andan gün batımından biraz önce tekrar uykuya dalana kadar takip edildi. Bu günlük çalışmalardan birinde, vücutlarını reçine kaplı bir ağacın gövdesine sürttükleri gözlemlendi.

Her şeyden önce, bu tıpta yaygın bir davranış olan bölgelerini işaretleme jestini yaptıkları düşünülüyordu. Kısa bir süre sonra bu davranışın başka bir şey olduğu anlaşıldı.

Aslında, kümedeki bireyler toplu olarak reçinenin geldiği gövde bölgesini ovuşturuyor ve aynı anda kürklerini reçine ile kaplıyordu. Bu hareket kaydedildi ve ovalanan ahşabın özsuyunun belirlenmesi için kabuk ve reçine örnekleri alındı. yerel halk cabreúvaAdını verdiği bu ağacın kendine has kokusu bölge sakinleri tarafından fark edilmektedir.

Ekipten bir botanikçi, klasik tıpta antibiyotik, iltihap önleyici ve parazit önleyici özellikleriyle bilinen bir ağaç olan ‘myroxylon peruiferum’ adlı bir cabreúva türü olduğunu doğruladı.

Daha fazlasını öğrenmek için araştırmacılar bu ağaçların etrafına kameralar yerleştirdiler. Bu kameralar, São Paolo eyaletindeki üç farklı ormanlık alana kuruldu. Nihayetinde, kamera kurulumları Atlantik ormanında yaşayan birçok memeliye yardımcı oldu. kaban kıyafetiziyaret ettiğini açıkladı.

Toplamda on farklı türün bu ağaçların gövdelerindeki reçineyi ovduğu veya yaladığı gözlemlendi. Bunlar, ocelot, yakalı karıncayiyen, halka kuyruklu coati, tayra, yakalı pekari ve kırmızı daguet dahil olmak üzere birkaç sembolik neotropik memeliyi içeriyordu.

Bu cinslerden birden fazlası için kendi kendine ilaç benzeri davranışlar ilk kez gözlemlendi ve tanımlandı. Örneğin karıncayiyenlerin, vücutlarını açıkta kalan gövdeye sürtmeden önce kabuğu kırmak ve reçine salgısını uyarmak için büyük pençelerini kullandıkları görülmüştür.

Pekari tipinin ise çiftler halinde birbirlerinin kürklerine reçine yaydıkları ortaya çıktı.

Hayvanlar tarafından aranan reçinenin özelliklerini belirlemek ve böylece bunun gerçekten zoofarmakognozi olduğunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu ekstraktın klasik tıpta kullanımının, memelilerin yaralarını iyileştirmek ve parazitleri vücutlarından atmak için Cabreúva ağacını ziyaret ettiği düşünülmektedir.

Adını bu ağaçtan alan Brezilya’nın Cabreúva şehri, bu nedenle Brezilya Atlantik Ormanı sakinleri için ortak ve kozmik bir eczaneyi temsil ediyor olabilir.

Aslan demirhindileri için, cabreúvareçine, primat popülasyonlarını yok eden sivrisinek kaynaklı bir hastalık olan sarı hummaya karşı çabalarda değerli bir rol oynayabilir.

Hangi hayvanlar zoofarmakognoziden yararlanabilir?

Zoofarmakognozi en yaygın olarak insan eliyle köpeklere, kedilere ve atlara sunulsa da, hayvanlar tarafından re’sen uygulanan aktif zoofarmakognozi çok çeşitli hayvanlarda ve kuşlarda farklı durumlarda gözlemlenmiştir. Papağanlar, güvercinler, tavuklar, gelincikler, sincaplar, keçiler, sığırlar, ren geyiği, kaplanlar, ayılar, filler fayda sağlayan türlerden sadece birkaçıdır.

Zoofarmakognozi hangi fiziksel sorunlara yardımcı olabilir?

  • alerji

  • sindirim sistemi

  • ateş

  • hormonal bağışıklığı arttırmak

  • enfeksiyon

  • böbrek / idrar karaciğer desteği

  • sinir hasarı

  • ağrı ve iltihaplanma

  • solunum

  • cilt problemleri

  • tümörler

Zoofarmakognozi hangi davranışsal sorunlara yardımcı olabilir?

  • terk / terk

  • suistimal etmek

  • endişe

  • depresyon

  • korku

  • yas

  • güvensizlik

  • şok, gerilim, travma

Peki, sen daha önce zoofarmakognoziTerimi duydunuz mu?

mihaliccikhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu