İstanbul’daki metruk alanlar ‘Hayat Vadisi’ne dönüşüyor
İSTANBUL (İGFA)-İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ’nin Çekmeköy’ün çehresini değiştiren çalışmalarını yerinde inceledi.
Yağışlı havalarda sel ve taşkın sorununa neden olan Çekmeköy, Serindere’de dere ıslahı ve altyapı çalışmalarının gelinen noktayı basın mensuplarıyla birlikte deneyimleyen İmamoğlu, İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa ve İSKİ Genel Müdür Yardımcısı’ndan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Menajer Mahmut Kahraman.
İstanbul’un göreve geldiklerinden beri bir kenara itilen sorunlarına çözüm ürettiklerini belirten İmamoğlu, “Özellikle dere yatakları zamanla terkedilerek işgal edilmiş, yapılaşmalar artmış ve bu alanların yenilenmesi gerekmektedir. ne yazık ki uzun yıllar yerleşime açılmıştır. Doğal akarsular ve su yatakları korunmaz ise barajlara ulaşımı engellenir. Kirlilik başlar. Bugün de kuraklığın şiddetli olabileceği ilimizde, ülkemizde iklim değişikliği konusunda gerekeni yapmıyoruz” dedi.
İmamoğlu, “İstanbul’un bu mazlum tarihini tersine çevirmek istedik” dedi. İSKİ’nin burada bir çalışma yapması gerektiğinden bahsedildi. Orada da bazı kamulaştırmalar ve benzeri konuları konuştuk. Geçmişin birikmiş sorunlarını bir anda çözmek elbette mümkün değil ama arkadaşlarım burada 4 yıldır gerçekten çok emek verdi. Bugün gelinen noktada Rahmi Demir Kent Ormanı, İstanbul’un belki de en nitelikli, doğal, karşıtlığı olmayan, çok kimlikli insanların gelip spor yapabileceği, yürüyüp oksijen toplayabileceği bir yer haline geldi. Ayrıca bu şehre bir yaşam vadisi katmış, 83 bin metrekare dereyi sıfırdan güzelleştirmiş olduk. Arkadaşlarımın titiz çalışmaları ve buraya 55 bin metrekarelik Muhsin Yazıcıoğlu Mesire Alanı’nın da eklenmesiyle 83 bin sayısı çok yakın zamanda yaklaşık 140 bin metrelik bir alana ulaşacak. Rahmi Demir ile dere boyuna karşılıklı ve boylamsal olarak Çekmeköylü hemşehrilerim ile çok keyifli bir yaşam vadisini paylaşıyor olacağız.” dedi.
83 BİN METREKARELİK HAYAT VADİSİ ŞEHRE VERİLDİ
Projenin ikinci etabında rehabilite edilen Serindere’nin alanı düzenlenerek Yaşam Vadisi’ne dönüştürüldü.
Toplam 83 bin metrekarelik alanda; Birçok etkinliğin gerçekleştirileceği meydanlar, bisiklet ve yürüyüş yolları, seyir terasları, piknik alanları, oyun alanları, spor alanları ve etkinliklerin gerçekleştirileceği yaşam alanları bulunmaktadır. Serindere Yaşam Boyu Vadi Projesi kapsamında; 1.415 adet ağaç ve 180.694 adet çalı dikilerek toplam 40.000 m2 yeşil alan oluşturulmuştur. Ayrıca proje alanı içerisinde 4 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet parkurları, aktivite meydanları, teleferikli çocuk oyun alanları, sokak oyunları ve eğitim parkları, küçük bir futbol sahası, bitki tüneli ve piknik alanları bulunmaktadır.