Haber

Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak’a 22,5 yıl hapis talebi: Zemin raporuna sahte rapor hazırladı

Maraş Antep’te 6 Şubat depreminde çöken ve 26 kişinin hayatını kaybettiği apartmana ait Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak’ın da aralarında bulunduğu 4’ü tutuklu 6 sanığa 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası verilmesini isteyen iddianame kişi kabul edildi. .

İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, sorumluluk alanı içerisinde yer alan Nurdağı ilçesi Başpınar Mahallesi Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde çöken ve 26 kişinin hayatını kaybettiği Kavak Apartmanı ile ilgili yürütülen soruşturma, tamamlandı.

Tutuklu sanıklar Ökkeş Kavak, Mustafa T, Serdar Çelebi K. ve Fatma D. ile tutuksuz sanıklar Mine SS ve Ömer Faruk Ö. Hakkında hazırlanan iddianame İslahiye Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, belediye başkanı seçilmeden önceki yıllarda inşa edilen binanın müteahhidi Ökkeş Kavak ile diğer sanıkların 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 ay’a kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi. “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçu.

BİNA RUHSUSUZ OLDU

Binanın 1998 yılında ruhsatsız (kaçak) üretimine başlandığı ve 2001 yılında tamamlandığı belirtilen iddianamede, inşaat ruhsatı alınmış gibi sahte belgeler düzenlenerek inşaat ruhsatı verilen binanın, 26 Aralık 2013 tarihinde yeni başlamış olup, yapı kullanma izin belgesi bulunmamaktadır.

Arsa sahibi AG tarafından ibraz edilen bina ortaklık sözleşmesine göre üretim müdürleri, binanın fiili olarak inşa edildiği tarih itibarıyla davalı Ökkeş Kavak ve Mustafa T. olup, ayrıca inşaat ruhsatının alındığı tarih itibarıyla yüklenici firmadır. Ökkeş Kavak, şantiye müdürü Serdar Çelebi K, uygulama denetçisi Mine SS, denetim elemanı Ömer Faruk idi. Ö, laboratuvar teknisyeni Fatma D. olduğu öğrenilirken, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin hazırladığı bilirkişi raporu da iddianamede yer aldı.

ZEMİN ETÜDÜ VE STATİK HESAP YOK

Statik proje hesaplama raporu olmadan rasgele altlık araştırması yapıldığını ve donatı detaylandırmasının yetersiz olduğunu belirten raporda, söz konusu binanın fiili olarak inşa edildiği tarih dikkate alınarak, yapıda oturma analizi yapılmadığı belirtildi. Yapı ruhsatının alındığı tarihe göre hazırlanan zemin etüdü raporu ile projede yer alan etüt ve taşıyıcı sistem elemanlarının imalat aşamasında yapılmadığı belirtildi. Boyutların uyumsuz olduğu, takviye detaylarının ve kullanılan malzeme kalitesinin yetersiz olduğu kaydedildi.

Raporda, proje ile uygulama arasında tamamlanma aşamasında farklılıklar olduğu, tüm bu eksikliklerin suça konu binanın yıkılmasında etkili olduğu belirtildi.

SAHTE RAPOR DÜZENLENDİ

Raporda, RK’nın zemin etüt raporundaki imzasının bu kişiye ait olmadığının belirlendiği kaydedilirken, “Söz konusu zemin etüt raporunun da sahte ve sahte olarak hazırlandığı anlaşıldı” denildi. Binanın ruhsat aşamasında kullanılacaktır.”

Binanın kalıp ve takviye tutanaklarındaki imzalar ile beton döküm tutanaklarındaki imzaların söz konusu kişilere ait olmadığının belirlendiği belirtilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

“Sanıkların görev ve sorumluluklarını yerine getirmedikleri ve binanın ruhsat aldığı tarihte deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı kontrol edilmeden, sahte belgelerle inşaat ruhsatı verildiğini dosyanın tamamından anlaşılmıştır. ve bu nedenle, pervasız eylemleriyle binanın çökmesinden ve insanların ölmesinden sorumluydular.” (HABER MERKEZİ)

haber-germencik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu